loading

Δερματομυκητιάσεις

Οι δερματομυκητιάσεις είναι μια κοινή μορφή μυκητιασικής λοίμωξης που επηρεάζει το δέρμα. Οι μυκήτες είναι μικρόβια που μπορούν να αναπτυχθούν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως τα πόδια.

Τι είναι οι δερματομυκητιάσεις: Οι δερματομυκητιάσεις αναφέρονται στις μολύνσεις του δέρματος που προκαλούνται από μυκήτες. Οι πιο συνηθισμένες δερματομυκητιάσεις συμβαίνουν στα πόδια και περιλαμβάνουν την αθλητική ποδομυκητίαση (πόδι του αθλητή) και την ονυχομυκητίαση (μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών).

Αιτίες των δερματομυκητιάσεων

Οι κύριες αιτίες των δερματομυκητιάσεων είναι οι εξής:

  1. Υγρασία και υγιεινή: Η υγρασία και η έλλειψη καλής υγιεινής στα πόδια μπορούν να δημιουργήσουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων.

  2. Στενά  παπούτσια: Φορώντας στενά παπούτσια, η περιοχή των ποδιών μπορεί να παραμείνει υγρή και να δημιουργήσει ένα θερμό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων.

  3. Επαφή με μυκητιασιογόνα περιβάλλοντα: Επαφή με μυκητιασιογόνα περιβάλλοντα, όπως κοινά ντους, πισίνες ή γυμναστήρια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυκητιασικής λοίμωξης.

Συμπτώματα

Οι δερματομυκητίασεις μπορεί να προκαλέσουν τα εξής συμπτώματα :

Συμβουλές υγείας

Καλή υγιεινή

Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με άφθονο νερό και απαλό αντιμυκητιακό σαπούνι. Στεγνώνετε προσεκτικά τα πόδια μετά το πλύσιμο, ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων.

Επιλογή κατάλληλων παπουτσιών

Φοράτε ανοιχτά και άνετα παπούτσια που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αλλάζετε τις κάλτσες καθημερινά και προτιμάτε αντιμυκητιακές κάλτσες.

Χρήση αντιμυκητιακών προϊόντων

Εφαρμόζετε αντιμυκητιακά προϊόντα, όπως κρέμες ή σπρέι, στην περιοχή με μυκητιάσικη λοίμωξη για την αντιμετώπιση των μυκήτων.

Αποφυγή επαφής με μυκητιασιογόνα περιβάλλοντα

Αποφεύγετε την επαφή με κοινά ντους, πισίνες ή γυμναστήρια όταν έχετε μικροτραυματισμούς ή ανοιχτές πληγές στα πόδια.