loading

Μυρμηγκιά

Η μυρμηγκιά είναι μια συνηθισμένη περίπτωση δερματολογικής πάθησης που προκαλείται από την εισβολή μικροσκοπικών ακάρεων στο δέρμα. Παρουσιάζεται συχνά στα πόδια και μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις και κνησμό.

Τι είναι η μυρμηγκιά: Η μυρμηγκιά είναι μια ιογενής λοίμωξη στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, που προκαλείται από ιούς του ανθρώπινου θηλώματος ή HPV. Όταν ο ιός εισβάλλει στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, συνήθως μέσω ενός μικροσκοπικού τραυματισμού, προκαλεί ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος δημιουργώντας τις μυρμηγκιές.

Αιτίες της μυρμηγκιάς

Οι κύριες αιτίες που προκαλούν τη μυρμηγκιά στα πόδια περιλαμβάνουν:

  1. Ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) προκαλεί την εμφάνιση των μυρμηγκιών.
  2. Η άμεση δερματική επαφή με μολυσμένα άτομα μπορεί να μεταδώσει τον ιό.
  3. Το άγγιγμα υγρών επιφανειών, όπως δάπεδα σε πισίνες και αποδυτήρια, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.
  4. Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται συχνότερα όταν υπάρχουν σχισμές στο δέρμα.
  5. Ο υπερβολικός ιδρώτας, ιδίως στα πόδια, μπορεί να δημιουργήσει θερμές και υγρές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση των μυρμηγκιών.

Συμπτώματα

Οι μυρμηγκιές μπορεί να προκαλέσουν τα εξής συμπτώματα :

Θεραπείες

Θεραπεία με χειρουργικό Laser Co2

Αποτελεί μια ασφαλή τεχνική με βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα που φαίνεται να υπερέχει ειδικά σε περιοχές με συχνές υποτροπές, όπως οι πελματιαίες μυρμηγκιές.

Κρυοθεραπεία

Γίνεται στο ιατρείο και περιλαμβάνει την εφαρμογή υγρού αζώτου στη μυρμηγκιά. Μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικές θεραπείες. Είναι μια ασφαλής θεραπεία για παιδιά και εγκύους και δεν απαιτεί τη χρήση τοπικής αναισθησίας .

Θεραπεία με λέιζερ χρωστικής (Pulse Dye Laser)

Παλμικά λέιζερ χρωστικής καυτηριάζουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία. Ο μολυσμένος ιστός πεθαίνει και η μυρμηγκιά ξεκολλάει. Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου είναι περιορισμένα, υπάρχει πιθανότητα να προσκληθούν πόνος και ουλές.

Καύση ή ηλεκτροκαυτηρίαση

Η ηλεκτροκαυτηρίαση είναι μια μέθοδος που καταστρέφει τον ιστό με χρήση ηλεκτρισμού. Για την καταστροφή του ιστού χρησιμοποιείται μια μικρή μήλη, η οποία διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα. Η καύση των μυρμηγκιών είναι συχνά η πιο αποτελεσματική μέθοδος, αλλά αφήνει ουλές